Vlada održala prvi nastavak 75. redovne sjednice

5.2.2020. Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na današnjem prvom nastavku 75. redovne sjednice usvojila je Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na Program rada JZU „Zdravstveni centar Brčko” Brčko distrikta BiH za 2020. godinu uz hitnu preporuku za pokretanje javne nabavke kako bi se osigurala dijagnostička oprema kao što je kompjuterizovana tomografija (CT) i aparat za magnetnu rezonancu (MRT).

Image for news

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić kazao je da je najvažniji segment današnje diskusije na sjednici bila rasprava o dijagnostičkoj opremi koja je neophodna da se nabavi kako bi se konačno građanima pružila kvalitetno i ova usluga. 

„Mi smo dali uputstvo šefu Odjeljenja za zdravstvo da mora pokrenuti što hitnije procedure nabavke za ovu neophodnu dijagnostičku opremu i mislim da više ne postoji nijedan razlog za odlaganje nabavke CT-a i MRT-a. Očekujem da će taj tender biti što prije raspisan. Također, dobro je da imamo redovno izvještaj iz JZU „Zdravstveni centar Brčko”, o njihovom radu kao i Programu rada, a sve kako bismo kroz neke konkretne primjere ukazali na moguće manjkavosti i probleme u funkcionisanju ove ustanove i dali prijedloge kako da to unaprijedimo”, kazao je Milić. 

Vlada Brčko distrikta BiH danas je odobrila i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH i proslijedila u skupštinsku proceduru. 

Na današnjoj sjednici usvojen je i Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o kriterijima za dodjelu grantova gradonačelnika Brčko distrikta BiH, Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za angažovanje jednog izvršioca s visokom stručnom spremom za obavljanje posebnih poslova u Odjeljenju za komunalne poslove, Prijedlog zaključka kojim se daje saglasnost za provođenje pilot projekta za mapiranje ilegalnih romskih objekata u Brčko distriktu BiH i Prijedlog zaključka kojim se Vlada Brčko distrikta BiH očituje o konsenzualnom usvajanju šest rezolucija i imenuje kontakt osoba.