U Vukovaru predložena rješenja za most na graničnom prelazu Brčko – Gunja

3.7.2019. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, njegov zamjenik Anto Domić i direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH Mato Lučić razgovarali su danas u Vukovaru sa županom Vukovarsko-srijemske županije Božom Galićem o rješenjima za otklanjanje problema na mostu koji povezuje Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, odnosno Gunju i Brčko distrikt BiH.

Image for news

Predstavnici Distrikta informisali su župana o nedavno sačinjenom elaboratu “IPSA” Instituta iz Sarajeva o utvrđivanju stanja mosta i procjeni njegove nosivosti te preporukama za hitnu obustavu teškog motornog saobraćaja, nakon čega se, kako su istakli, most koristi samo za saobraćaj lakih vozila i pješaka. Na sastanku je navedeno da su posljedice obustave teškog saobraćaja višestruke, posebno u ekonomskom smislu, a da štetu trpe i privrednici Brčko distrikta BiH.

Župan Galić je izrazio podršku u daljnjim koracima za rješavanje ovog problema te interes da se ovo pitanje riješi zajedničkim djelovanjem s obje strane Save. Razgovarano je o kratkoročnim i dugoročnim rješenjima te je kao privremeno rješenje, koje bi osposobilo saobraćanje teških vozila u narednim godinama, predložena rekonstrukcija postojećeg mosta u smislu njegovog proširenja za još jednu traku, a o čemu će konačnu riječ dati stručnjaci iz ove oblasti. Kao dugoročno rješenje akteri sastanka u Vukovaru vide gradnju novog mosta.

Vukovarsko-srijemska županija je izrazila spremnost da o ovim zaključcima izvijesti ministarstvo saobraćaja u Vladi Republike Hrvatske, s obzirom da su Vlada Hrvatske i Vijeće ministara BiH nadležni za rješavanje spomenutog pitanja. Brčko distrikt BiH će, prema zaključcima, iznaći finansijska sredstva za sačinjavanje dokumenta o procjeni rekonstrukcije mosta na Savi.

Predstavnici Brčko distrikta BiH i Vukovarsko-srijemske županije dogovorili su intenziviranje daljnje saradnje na rješavanju ovog pitanja.