Svjetski dan slobode medija: Gradonačelnik na kafi s novinarima

3.5.2018. Povodom Svjetskog dana slobode medija kafa s gradonačelnikom bila je prilika da se neposredno, u potpuno opuštenoj atmosferi, progovori o međusobnoj saradnji vlasti i medija, poimanju slobode medija i eventualnim problemima u novinarskoj profesiji.

Image for news

Čestitajući zaposlenicima javne riječi 3. maj – Svjetski dan medija, gradonačelnik Siniša Milić posebno  je naglasio da  je sloboda medija osnov, odnosno temelj svake demokratije.

U tom kontekstu gradonačelnik je, međutim, skrenuo pažnju da pojam slobode nužno uključuje i pitanje odgovornosti za objavljene sadržaje.   

„Kao gradonačelnik Brčko distrikta BiH apelujem na slobodu medija, bez pritisaka i cenzure, ali isto tako i na odgovornost za javno objavljene tekstove. Prvo pravilo u novinarstvu jeste istinita informacija, a ne dezinformacije u službi pojedinaca, političkih stranaka i interesnih grupa, čega smo bili svjedoci proteklih dana na brčanskoj javnoj sceni. Osim istinitog, profesionalno, pravovremeno i objektivno informisanje javnosti daje značajan doprinos u radu Vlade Brčko distrikta BiH. Hvala medijima koji su upravo na ovakav način izvještavali i time potpomogli naš rad, a saradnju ćemo, siguran sam, nastaviti i u budućnosti“, istakao je gradonačelnik Milić.

Međusobnu saradnju vlasti i medija te profesionalnost novinara u Distriktu, gradonačelnik Milić je  ocijenio visokom ocjenom, ali i dodao da to nipošto ne znači da na tom polju nema mogućnosti za  unapređenje stanja.

Kafu s gradonačelnikom organizovala je grupa NVO u okviru projekta „Promoviši pozitivno” u saradnji s Misijom OSCE-a u Brčkom.