Potpisan Sporazum o rekonstrukciji mosta Brčko – Gunja

12.9.2023. Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić i koordinator Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u Vijeću ministara BiH Miroslav Gavrić danas su u Sarajevu prisustvovali potpisivanju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o rekonstrukciji mosta Brčko – Gunja. Sporazum su potpisali ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto i ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković.

Image for news

Gradonačelnik Nišić kazao je da je današnji sporazum rezultat višegodišnjih zahtjeva Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine da se rekonstrukcija mosta uradi putem finansiranja dvije države, Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

„Rekonstrukciju mosta podjednako će finansirati Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska. Cijena nije poznata, ali prema procjenama premašuje dva miliona eura. Ovo možemo smatrati velikim projektom, međutim, u najavi je još veći projekat koji predstavlja trajno rješenje komunikacije preko rijeke Save – novi most”, istakao je gradonačelnik Nišić.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto kazao je da bi radovi trebali početi do kraja sljedeće godine te da u narednom periodu slijedi faza projektovanja.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković istakao je da je most Brčko – Gunja u veoma lošem stanju i da će Hrvatske ceste hitno krenuti u realizaciju projekta.