Obilježen Svjetski dan kulturnih različitosti

21.5.2019. U organizaciji Mreže „Promoviši pozitivno“ i Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, a uz podršku Vlade Brčko distrikta BiH, danas je na Trgu mladih u Brčkom obilježen Svjetski dan kulturnih različitosti za dijalog i razvoj.

Image for news

Cilj obilježavanja ovog datuma je promovisanje multikulturalnosti i dizanje svijesti o različitim kulturnim izražajima i vrijednostima u svrhu njihovog zajedničkog učešća u jačanju povezanosti u zajednici Brčko distrikta BiH. 

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić u svom uvodnom obraćanju kazao je da je ovo prilika da se kaže šta Vlada Distrikta preduzima kada je u pitanju promovisanje kulturnih različitosti, dijaloga i tolerancije. 

„Kada su u pitanju javne usluge i slično mi na prostoru Distrikta imamo statutarna utvrđena prava na nediskriminaciju koja podrazumijevaju jednaka prava i pristup svih bez obzira na različitosti. Netolerancija se ponajviše javlja kao posljedica nepoznavanja drugog i drugačijeg i zato je i ova današnja aktivnost prilika da se ukaže ili apeluje na svijest svih nas da prihvatamo drugo i drugačije i da u jednoj sinergiji zajednički doprinesemo boljem razvoju i prosperitetu Brčko distrikta BiH”, kazao je Milić. 

Namik Hadžalić u ime Misije OSCE-a u BiH kazao je da OSCE već drugu godinu podržava organizacije civilnog društva i obilježavanje 21. maja – Svjetskog dana kulturnih različitosti za dijalog i razvoj i da je danas u Brčkom kroz kulturnu manifestaciju pokazana raznolikost Brčko distrikta BiH. 

Učešće u programu uzeli su predstavnici udruženja „Prosvjeta“, „Preporod“ i „Napredak“, Konfučijev institut iz Sarajeva i Asocijacija „Kulturanova“ iz Novog Sada. 

U sklopu događaja u Gradskoj vijećnici za posjetioce je otvorena i izložba fotografija „Na marginama“ čiji je cilj da se na slikovit način promoviše pozitivna priča o Romima.